top of page

Ús del guionet

1. Norma general: sense guionet

 • Compostos: curtcircuit, franctirador, guardaespatlles, marcapassos, muntacàrregues, trencaclosques

 • Prefixos: antiboira, coautora, exministre, postelectoral, preinscripció, proxinès, subdirector, ultradreta, vicepresidenta.

2. Compostos: casos amb guionet

 1. Si el primer element és un punt cardinal: nord-est, sud-africà.

 2. Si un dels components ja porta guionet: tractat anglo-nord-americà.

 3. Compostos repetitius: txa-txa-txa, ping-pong, ziga-zaga

 4. Si el primer element acaba en vocal i el segon comença per r-, s- o x-: penja-robes, penya-segat, para-xocs.

 5. Si són numerals compostos (desena+unitat, unitat+centena): trenta-dos, quatre-cents.

 6. Si el primer element té accent gràfic: ciència-ficció, déu-n'hi-do.

 7. Si el compost inclou símbols o números: goma-2, omega-3.

 8. Si escriure-ho tot junt pot dificultar-ne la lectura: blanc-i-blau, abans-d'ahir

 9. En casos puntuals de compostos amb -o entre els elements, per remarcar la independència dels conceptes: cimera hispano-americana (d'Espanya amb Amèrica), diferent de països hispanoamericans (d'Hispanoamèrica). Tret d'aquests casos excepcionals, els compostos amb -o entre els elements s'escriuen sense guionet: audiovisual, cardiovascular, catalanoparlant, espaciotemporal, fisicoquímic, grecollatí, grecoromà, historicoartístic, heterosexual, homosexual, kurdosirià, politicosocial, socioeconòmic.

3. Prefixos: casos amb guionet

 • Si el prefix va davant d'una paraula que ja porta guionet: anti-nord-americà.

 • Si el prefix va davant de majúscules, xifres, símbols, cometes o cursiva: anti-Trump, post-Maastricht, sub-21, pre-€, ex-"bianconero". Hi ha casos que s'escriuen sense guionet perquè formen un nom propi: l'Anticrist, Cisjordània, el Prepirineu.

 • Quan l'adverbi "no" apareix davant d'un substantiu o un adjectiu i actua com un prefix (expressions ja lexicalitzades en àmbits especialitzats): literatura de no-ficció, la no-violència, l'art no-figuratiu.

 • Si el prefix va davant d'un grup de paraules amb sentit unitari (una locució o un sintagma lexicalitzat), com ara quan hi ha un adjectiu entre el prefix i el substantiu (habitual sobretot amb ex- i vice-): ex-primera ministra, vice-primer ministre, ex-alts càrrecs. Per tant, es distingeix entre exministre de Sanitat (sense guionet) i ex-primer ministre (amb guionet). Altres exemples amb guionet: ex-directora general, manifestació pro-dret de vaga, activista pro-drets humans, sub-directora general, sub-direcció general, vice-secretari general, vice-tinent d'alcalde.

 • Per evitar confusions (ex-portador, ex-pres) o grafies que poden resultar estranyes (ex-executiu, ex-xa).

bottom of page