top of page

Els temps Verbals

Els temps verbals situen l'acció verbal en el temps. Són: passat o pretèrit (abans), present (ara) i futur (després).

• Presents

indicatiu: jo canto subjuntiu: jo canti imperatiu: canta (tu)

• Passats

indicatiu: imperfet: cantava perfet simple: cantí perfet perifràstic: vaig cantar indefinit: he cantat plusquamperfet: havia cantat anterior simple: haguí cantat anterior perifràstic: vaig haver cantat

subjuntiu: imperfet: cantés perfet: hagi cantat plusquamperfet: hagués cantat

• Futurs:

indicatiu: simple: cantaré compost: hauré cantat

• condicionals simple: cantaria compost: hauria cantat

Els temps verbals els classifiquem en simples i compostos . Els simples només tenen una forma verbal (canto, miraré) i els compostos es formen amb el verb auxiliar haver i el participi del verb que es conjuga:

he jugat, havia pensat, hauria cregut...

A més, hi ha la forma perifràstica, que es construeix amb el verb anar i l'infinitiu del verb que es conjuga:

vaig comprar, vaig fer...

Els temps verbals es poden classificar en perfectius i imperfectius :

– Els temps amb aspecte perfectiu expressen una acció començada i acabada.

he menjat, vaig pensar, havia fet, hauré estudiat...

– Els temps amb aspecte imperfectiu expressen una acció començada, però no acabada.

menjava, treballo, cantaré...

bottom of page